Culture and Cuisine Woerden; een dag als toerist in eigen land!

12 jun 2019Europa, Nederland0 Reacties

Culturele hoogtepunten en fine dining in vestingsstad Woerden.

Op 18 mei 2019 werd Culture and Cuisine Woerden gehouden en wij mochten daar op uitnodiging bij zijn! Als toerist in eigen land hebben we de culturele hoogtepunten van Woerden mogen bewonderen en de lekkerste hapjes en drankjes geproefd.

Op uitnodiging van Beleef Woerden stapten we ’s ochtends vroeg in de auto, op weg naar het vestingsstadje waar wij allebei nog nooit eerder waren geweest.

Zonder enige vorm van voorbereiding hebben wij ons tijdens deze dag laten verrassen door wat Woerden allemaal te bieden heeft. Hieronder bespreken we de hoogtepunten en de dingen die jij zeker niet mag missen als je naar Woerden gaat. Spoiler alert: je kunt er zó lekker eten, dat je het ontbijt thuis wel over kunt slaan.

Authentieke kaasmarkt in Woerden

Woerden is nog een van de weinige plekken in Nederland waar nog een authentieke kaasmarkt is. In alle vroegte komen de kaasboeren naar de markt en installeren ze hun kraam en apparatuur. De kazen worden ter plekke gemaakt (erg leuk om te zien!), met handjeklap verhandeld en gewogen op een ouderwetse weegschaal. Daarnaast is er ook een grote kans dat je mensen in klederdracht ziet lopen. Dit heeft een ontzettend leuk effect op de algehele ervaring van de kaasmarkt.

Ben je net als ons een échte kaaskop? Dan kun je in Woerden ook een rondleiding krijgen in de Cheese Experience in het Kaaspakhuis. Deze kaasfabriek is gevestigd in het gebouw van de VVV van Woerden.

Eten en drinken in Woerden

Culture and Cuisine Woerden stond volop in het teken van lekker eten en drinken (en natuurlijk leuke dingen doen). Hieronder hebben we dan ook voor je opgeschreven welke restaurants sowieso een bezoekje verdienen als je in Woerden bent.

We begonnen de dag bij Brownies & downieS, gevestigd aan het gezellige Kerkplein van Woerden. Hier kun je terecht voor een lekker kop koffie of thee en de meest lekkere brownies, broodjes & pancakes! In onze ogen is dit de ideale plek voor een lekkere brunch of lunch.

Bij Plein 7 kun je terecht voor een leuke lunch of een hapje op de middag. Een lekker broodplankje met dips? Of juist een plankje vol met verrukkelijke vleeswaren? Er is voor ieder wat wils!

Ben je gek op de Italiaanse keuken? Dan biedt Viviamo de uitkomst voor een overheerlijk diner. We hebben hier namelijk een ontzettend lekkere risotto gegeten en ze maken hun eigen limonsecco (Mmmmm).

De Bistronoom was onze persoonlijke favoriet als het op dineren aankomt. Een echte fine dining ervaring met een luxe opgemaakt bord en smaken waar je U tegen zegt. Daarnaast maken ze hier de allerlekkerste cocktails, dus even naborrelen na het eten is hier ook zeker geen straf! 😉

Must-do in Woerden

Naast dat je in Woerden heerlijk kunt eten en drinken zijn er ook zeker een paar andere dingen die je nog kunt doen. We hebben de leukste opties hieronder voor je op een rijtje gezet.

Loop een rondje om Kasteel Woerden. Dit kasteel dient tegenwoordig als event- en trouwlocatie, maar je kunt er ook nog een leuke rondleiding krijgen als je dat wilt.

Korenmolen De Windhond, gelegen aan de Molenstraat, is ook leuk om te bezoeken. Het is een nog werkende korenmolen waarin iedere dag keihard wordt gewerkt door de ambachtslieden. Naast de rondleidingen die worden gegeven kun je dus ook nog mensen aan het werk zien. Als je de molen in gaat en naar boven gaat via de smalle trappetjes heb je een mooi uitzicht over het centrum van Woerden.

De Cheese Experience in het Kaaspakhuis van Woerden is iets wat je echt niet mag missen als je in Woerden bent. We hebben het eerder ook al even aangehaald, maar in het gebouw van de VVV van Woerden vind je de kaasfabriek. Als je hier een rondleiding krijgt dan krijg je een stukje geschiedenis mee, maar ook leer je hoe de kazen worden gemaakt en mag je een kijkje nemen in de opslagplaats. Wát een kazen zeg!

Tot slot de Petruskerk. Deze kerk is het herkenningspunt van het centrum van Woerden. Niet alleen ziet ‘ie er van de buitenkant mooi uit, maar als je een stadstour boekt dan kun je ook nog in de kerk komen (en er bovenop!). Vanaf de top van de kerk heb je een prachtig uitzicht over de hele stad en de wijde omgeving. Op een heldere dag kun je zelfs Amsterdam zien liggen!

Verblijf in Woerden

Wij zijn maar een dagje in Woerden geweest en hebben er niet geslapen. Maar we hebben wel een mooie rondleiding gehad in Van Rossum Stadshotel Woerden. Naast dat we hier een heerlijk drankje op het zonnige terras hebben genuttigd hebben we ook de ruim opgezette binnenkant van het gebouw bewonderd.

Met allemaal authentieke details, een open keuken, een prachtig interieur en hippe kamers is dit sowieso een goede plek om een nachtje te verblijven. Daarnaast is het stadshotel in het hart van Woerden gevestigd en is er altijd iets leuks te beleven.

Ben jij al eens in Woerden geweest? Laat ons in de reactie hieronder weten wat je van dit stadje vindt.